Steunzolen


Uw voeten zijn de fundamenten van het gebouw dat we ons lichaam noemen. Door correctie van de voeten lossen we niet alleen uw voetproblemen op. In veel gevallen gaan we pijn in hoger gelegen lichaamsdelen (knie, heup, rug,…) wegnemen. We maken verder een onderscheid tussen de statische en de dynamische zool. Statische zool: Deze zool gaat uw voet ondersteunen/corrigeren enkel en alleen door het zoolmateriaal zelf. Dynamische zool: Deze zool gaat de correctie/ondersteuning bieden die uw voet nodig heeft in combinatie met spieractiviteit. Hier kunnen we ook spiergroepen stimuleren die een verbetering betekenen voor de prestaties van (top)sporters.

steunzolen kinderen

Steunzolen op maat ondersteunen en corrigeren de drie voetbogen.

test

test

Meer info!

steunzolen volwassenen

Werd er in uw kindertijd niet tijdig ingegrepen? Bij volwassenen gaan we eerder ondersteunen dan corrigeren.

test

test

Meer info!

steunzolen diabetes

Complicaties aan de voeten zijn de voornaamste redenen voor ziekenhuisopnamen van diabeten.

test

test

Meer info!

steunzolen (top)sporters

Als u veel loopt of sport, worden uw voeten extra belast. Bent u er zeker van dat u uw voeten juist plaatst?

test

test

Meer info!

Ganganalyse

Een klassieke steunzoolmaatname is statisch. Kom vrijblijvend bij ons informeren voor een ganganalyse.

test

test

Meer info!

3D geprint

Op basis van een digitale voetscan en biomechanisch voetonderzoek, kunt u bij Ortho Medica 3D geprinte steunzolen laten maken.

test

test

Meer info!

solutions

Als vrouw hebt u iets minder plaats in uw schoenen, waardoor het niet altijd mogelijk is om steunzolen in uw schoenen te dragen.

test

test

Meer info!

Meer weten?


054 / 41 45 48
info@orthomedica.be


Voor al uw specifieke vragen over steunzolen


steunzolen voor kinderenSteunzolen op maat ondersteunen en corrigeren de drie voetbogen. De hiel, voetboog, spieren, ligamenten en pezen in de voet ervaren zo een grotere drukverdeling. Zodoende kunnen uw voeten eindelijk rusten en loopt u weer zoals de natuur het voor u bedacht heeft: zonder pijn. Onze steunzolen zijn op maat van uw voeten gesneden. In tegenstelling tot confectiezolen, komen onze steunzolen op maat helemaal aan uw unieke behoeftes tegemoet.
Om ervoor te zorgen dat de zolen meegroeien met de voeten, dient u zesmaandelijks op controle te komen. Zo bent u als ouder gerust dat de steunzolen de juiste correctie blijven uitoefenen op de voeten van uw kleine spruit. Deze aanpassingen zijn gratis indien de fabricage van de zolen in ons atelier gebeurde.
…begint de orthopedische schoen. Heeft uw kind meer steun nodig dan een steunzool kan bieden, dan zal de arts een orthopedische of semi-orthopedische schoen voorschrijven. Dit moet gezien worden als het verlengde van de steunzool. Correcties en steun worden in de schoen ingewerkt. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.

steunzolen voor volwassenen


Werd er in uw kindertijd niet tijdig ingegrepen? Bij volwassenen gaan we eerder ondersteunen dan corrigeren.

Hebt u regelmatig last van:

» Branderige en vermoeide voeten?
» Overmatig veel eelt en likdoorns?
» Pijnlijke benen?
» Hebt u een blessure (gehad)?
» Reumatische aandoeningen?
» Of hebt u regelmatig terugkerende klachten zoals rugpijnen of knieklachten?

Dan bent u misschien toe aan steunzolen. Raadpleeg uw arts of loop meteen langs bij Ortho Medica. www.mcgeraardsbergen.be


Pijnloos lopen

Steunzolen op maat ondersteunen en corrigeren de drie voetbogen. De hiel, voetboog, spieren, ligamenten en pezen in de voet ervaren zo een grotere drukverdeling. Zodoende kunnen uw voeten eindelijk rusten en loopt u weer zoals de natuur het voor u bedacht heeft: zonder pijn. Onze steunzolen zijn op maat van uw voeten gesneden. In tegenstelling tot confectiezolen, komen onze steunzolen op maat helemaal aan uw unieke behoeftes tegemoet.


De meest voorkomende redenen om steunzolen te dragen zijn:


Hielspoor of plantaire fasciitis is de ontsteking van het bindweefsel dat in de voetzool werkt als stabilisator en schokbreker. Het is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. U bent er zeker vatbaar voor als uw voeten abnormaal fel naar binnen draaien (overpronatie). Bij het stappen komt uw hiel verkeerd op de grond neer. Zo overbelast u met elke stap uw hiel en ondervoet. Geleidelijk wordt de druk groter en zorgt dan voor pijn die kan komen en gaan, maar uiteindelijk blijft. De maatwerksteunzool stuurt de foutieve hielgang bij en ondersteunt de voetboog. Uw voet wordt ontlast en u stapt weer pijnloos.
Pijn aan de voetboog is gewoonlijk het resultaat van platvoeten, verhoogde voetbogen, lang staan, stappen en lopen, blessure en natuurlijke slijtage. Door de voetboog zacht te ondersteunen, verdwijnt uw pijn, en voorkomt u dat u voetproblemen ontwikkelt, zoals artritis, likdoorns en hamertenen. Bij een goed ondersteunde voetboog wordt bovendien de natuurlijke slijtage vertraagd.
Pijn aan de voorvoet is van oudsher het resultaat van een verzakt voorvoetgewelf. Dit komt meer voor bij holle voeten. De pijn aan de voorvoet neemt toe bij het dragen van schoenen met hoge hakken. Een holvoet vergroot de druk op het voorvoetgewelf waardoor deze gaat verzakken. Abnormale drukvlakken en puntbelastingen ter hoogte van de voorvoet zorgen voor pijnlijke voorvoeten. Door ondersteuning van het dwars- en lengtegewelf ontlasten wij uw voeten en loopt u weer fluitend door de straten.
Ook reuma kan u veel pijn bezorgen bij het lopen. Artritis zorgt er immers voor dat uw voet hypergevoelig is. U kunt niet veel meer verdragen. Dan vindt u bij ons soelaas. Want niet alleen maken we uw steunzool op uw maat, we passen ook de hardheid ervan aan uw delicate voeten aan.
Het oude gezegde zegt: ‘een ezel vergaat aan zijn poten’. Niet dat u een ezel bent, maar het gezegde is op de mens ook wel dikwijls van toepassing. Het natuurlijke slijtageproces in voeten en enkels zorgt ervoor dat spieren, pezen en ligamenten losser en zwakker worden. U verliest calcium, waardoor uw botten brozer worden en het vetweefsel op uw voetzolen dunner wordt. Steunzolen ondersteunen de voetbeentjes; het materiaal van de zool stimuleert het natuurlijke vet van de voet en verlicht de pijn veroorzaakt door uitstekende beentjes en hielspoor. Steunzolen op maat ondersteunen de voetboog en zorgen voor een correcte voetgang. U loopt veilig en klachtenvrij.

Bent u misschien toe aan steunzolen?

steunzolen voor diabetes


Complicaties aan de voeten zijn de voornaamste redenen voor ziekenhuisopnamen van diabeten. Diabetes ulcera ontstaan niet zomaar. Drie grote pathogenetische mechanismen liggen aan de basis van de hele pathologie: vasculair lijden, neuropathisch lijden en “limited joint mobility”.

De anatomische en functionele afwijkingen die het gevolg zijn van deze pathogenetische mechanismen, vatten we samen onder de term “diabetische voet”.

Neuropathie


De combinatie van bovengenoemde factoren vormt een ernstige bedreiging voor de voet, zowel voor het ontstaan van de ulcera als voor het ontwikkelen van een Charcot-voet. Door vormverandering ontstaat een abnormaal belastingspatroon waardoor toename van lokale druk en wrijving optreedt. De eeltvorming die hiervan het gevolg is, wordt enorm versterkt door de autonome uitval. Deze zal ter plaatse weer oorzaak zijn van lokale drukverhoging bij staan en lopen (vergelijkbaar met een kiezelsteen in de schoen). Door de sensibiliteitsstoornis wordt de overbelasting niet opgemerkt, zodat via deze vicieuze cirkel een neuropathisch ulcus kan ontstaan.

Vasculair


Geïsoleerd perifeer vaatlijden op zich wordt niet geassocieerd met een verhoogd risico op ulcera. Het is slechts wanneer ook neuropathie in het spel komt, met daardoor een verhoogd risico op verwonding, dat het risico op wonden aanzienlijk zal toenemen. Hiervoor is dan voldoende bloedtoevoer nodig, wat door het vaatlijden dan niet mogelijk is.

Limited joint mobility


Het spreekt voor zich dat de afwijkingen die gepaard gaan met het onvoldoende kunnen afrollen van de voet enerzijds en verstijving en misvorming van de voet en de enkel anderzijds, voor belangrijke overdruk zorgen met een verhoogd risico op ulcera als gevolg.

Mogelijke behandelingen

In functie van de risicogroep, waarin de patiënt wordt ingedeeld, kunnen een aantal preventieve of curatieve oplossingen worden geboden:


Preventieve steunzool voor diabeten


Deze orthese wordt bekleed met een zacht materiaal, dat zal instaan voor een goede schokabsorptie en drukverdeling onder de voetzool. De afwerking gebeurt met een laag soepel, schimmelwerend en afwasbaar materiaal.

Belangrijk is deze orthese in te passen in een schoen met voldoende ruimte ter hoogte van de tenen en ervoor te zorgen dat nergens randen of naden voelbaar zijn. De ruimte vooraan de tenen zal ideaal gezien 10mm bedragen en de sluiting op de wreef zal voldoende zijn om elke schuifkracht van de voetzool te beletten.

De preventieve zool wordt het best gedragen in combinatie met een speciale schoen ter behandeling van diabetische letsels. Zacht gepolsterde schoen met velcro- of vetersluiting. Een model met foamtex (elastisch materiaal) zorgt voor een perfecte pasvorm, waardoor druk op de voorvoet en de tenen (bv. in geval van hamertenen) wordt uitgesloten. De orthopedische inlegzool wordt volgens afdruk vervaardigd. Ook maatwerkschoenen zijn hier mogelijk.


Curatieve steunzool


Deze orthese is opgebouwd uit een harde anatomische op maat gevormde laag, die bekleed wordt met een eerste drukverdelende (vervormbare) laag van 5 mm, die ervoor zorgt dat de piekdrukken op de voetzool met 30% verminderen. Hierop komt een 3mm dikke zachte (niet vervormbare) schokabsorberende laag. In deze laag kunnen lokaal risicozones verder worden beschermd door het inwerken van zachte polymeren (15shore). De afwerking gebeurt met een laag soepel, schimmelwerend en afwasbaar materiaal. Belangrijk is deze zool in te passen in een schoen met voldoende ruimte ter hoogte van de tenen en ervoor te zorgen dat nergens randen of naden voelbaar zijn. De ruimte vooraan de tenen zal ideaal gezien 10mm bedragen en de sluiting op de wreef zal voldoende zijn om elke schuifkracht van de voetzool te beletten.

Is uw aandoening in een ver gevorderd stadium, dan moeten wij overgaan naar een diabetic Walker. Vraag uw arts om uitleg.Steunzolen voor (top)sporters


Als u veel loopt of sport, worden uw voeten extra belast. Bent u er zeker van dat u uw voeten juist plaatst? Of u nu problemen wilt voorkomen, pijnklachten wilt verlichten of de prestatie wilt verbeteren, als sporter hebt u zeker baat bij maatwerksteunzolen. Indien u sportschoenen en -zolen correct wenst te combineren, dient u wel op te letten bij de aankoop van uw sportschoenen. Deze moeten te allen tijde neutraal en dus niet gecorrigeerd zijn. Wij weten nooit welke correctie reeds in de schoenen zit. Overcorrectie, tegencorrectie en blessures zijn mogelijke gevolgen van verkeerde schoenkeuze.

De sportieve voet heeft het zwaar te verduren: maatsteunzolen beschermen de hiel, de voetboog en de voorvoet tegen de verhoogde druk en stress die lang lopen en sporten met zich meebrengen. Bij intensief sporten geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo hebben sporters met doorgezakte voeten of platvoeten een grotere kans om een hardnekkige scheenbeenblessure te krijgen. Met een steunzool verandert de stand van het onderbeen en dat helpt om de belasting op de spieren en de schenen te verminderen.
Niet toevallig kiezen beroepsatleten voor maatsteunzolen. Ze bevorderen een perfecte voetstand, waardoor beentjes, spieren, pezen en ligamenten 100% efficiënt samenwerken en bewegen. Een goede steunzool verbetert uw sportprestaties.
Voelen uw voeten zich niet honderd procent prettig in uw loopschoen? Voelt u tijdens of na het sporten een verhoogde druk of aanhoudende pijn in uw knieën, schenen en hielen? Dan is het misschien tijd voor een sportsteunzool. Vraag er meer over in uw sportspeciaalzaak. Of bij Ortho Medica. Zodat u weer lachend aan het joggen bent.
Geraakt u tijdens het sporten dikwijls geblesseerd? Laat even naar uw voeten kijken. Misschien kunnen we door uw voeten te corrigeren u verdere enkel- en knieblessures besparen. Tijdens uw revalidatiefase kunt u tijdelijk een stevigere steun gebruiken. Onze ortheses zorgen ervoor dat u veilig en comfortabel geneest, zonder dat uw beweeglijkheid daarvoor moet inboeten. Uw arts vertelt er u alles over.

Hebt u pijnklachten, wil u uw prestatie verbeteren?

Bent u misschien toe aan steunzolen?


U heeft nood aan steunzolen. Om het uw arts zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij een zéér volledig voorschrift gemaakt, welke u best meeneemt naar de voorschrijvende arts. Opgelet, een huisarts mag geen steunzolen voorschrijven. Enkel een (orthopedisch) chirurg, fysisch geneesheer, kinderarts of reumatoloog. Dit voorschrift betekent een tijdsbesparing voor hem/haar en heel veel bijkomende informatie voor ons. Op die manier kunnen wij uw steunzolen volledig aanpassen aan uw noden. U bent optimaal behandeld, de arts wint tijd en wij bezitten alle inlichtingen die nodig zijn om uw behandeling te perfectioneren. Een win win situatie voor iedereen.


Download hier uw voorschrift
 

Ganganalyse in combinatie met steunzolen


Een klassieke steunzoolmaatname is een statische maatname. Dit wil zeggen dat er enkel met de voetstand in de sta-fase rekening wordt gehouden. Kom vrijblijvend bij ons informeren voor een ganganalyse. Hier bekijken we de voet(afrol) terwijl u stapt of loopt. Zo kunnen wij nog beter op uw noden inspelen. 

Meer informatie kan u vinden op de pagina ganganalyse.

 

3D geprinte steunzolen


Op basis van een digitale voetscan en biomechanisch voetonderzoek kunt u bij Ortho Medica 3D-geprinte steunzolen laten maken. Wat zijn de voordelen hiervan? Eerst en vooral heeft u een volledige ganganalyse die ons informatie geeft over de perfecte steunzool voor u. Statische opmeting en afrol worden grondig geanalyseerd. 

De geavanceerde printtechnologie van 3D-zolen, zorgt er voor dat we al deze data kunnen verwerken tijdens het printen van de steunzolen. De printtechniek staat toe om correcties en ontlastingen te verwerken in uw zolen, maar ook om bewegingen te sturen. We spreken hier dus van een functionele zool. We kunnen hier dus zelfs prestaties gaan boosten door middel van spierbeïnvloeding. Bijkomend voordeel: uw gegevens worden in de pc bewaard en het volledig productieproces kan onbeperkt worden herhaald.


Neem nu contact op!

solutions


De oplossingszool.

Als vrouw hebt u iets minder plaats in uw schoenen, waardoor het niet altijd mogelijk is om steunzolen in uw schoenen te dragen. Een veel gehoorde klacht waar wij bij Ortho Medica met onze ‘SOLUTIONS’ onmiddellijk op ingespeeld hebben.

Solutions-steunzolen hebben een ultradunne carbon-basis die voldoende steun geeft,maar toch een minimum van plaats in de schoen inneemt. Verder hebben wij verschillende modellen waar een bepaalde correctie binnen een zeer beperkte plaats werd ingewerkt. Dit kan zijn door middel van ontlastingen of door middel van extra versteviging in de zool. 

Zo bestaat er een oplossingssteunzool voor volgende aandoeningen:
» hielspoor en faschiitis plantaris (ontsteking voetpeesblad)
» metatarsalgie (voorvoetpijn)
» hallux rigidus (stijve grote teen)
» hallux valgus (de grote teen gaat onder of boven de teen ernaast)

We kunnen niet iedereen hier mee helpen, want iedereen is uniek, maar het is het perfecte compromis tussen uw schoenkast en uw voettherapie. Vraag of u in aanmerking komt voor de SOLUTIONS bij uw volgend bezoek.

Schoenen met uitneembaar voetbed?